Sluiten
Zoeken
Geen producten gevonden...
Nu de zomer weer voor de deur staat, is het tijd om eens te kijken naar de tuintrends van 2023. De laatste jaren hebben we gezien dat steeds meer mensen hun tuin als een verlengstuk van hun huis zien en het belang van een mooie en functionele tuin is alleen maar toegenomen. In deze blog zullen we enkele van de belangrijkste tuintrends van 2023 met jullie delen. Lees verder

Tuintrend van 2023

Nu de zomer weer voor de deur staat, is het tijd om eens te kijken naar de tuintrends van 2023. De laatste jaren hebben we gezien dat steeds meer mensen hun tuin als een verlengstuk van hun huis zien en het belang van een mooie en functionele tuin is alleen maar toegenomen. Hieronder zullen we enkele van de belangrijkste tuintrends van 2023 benoemen.

 

Tuintrend 1: Een groene tuin 

Deze trend is gericht op het creëren van een groenere en meer organische buitenruimte. Dit wordt bereikt door het gebruik van veel planten, bloemen en struiken, waardoor de tuin een natuurlijkere en rustgevendere uitstraling krijgt. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout en steen, in plaats van kunststof, om het gevoel van buitenleven te versterken. Door het gebruik van natuurlijke elementen krijgt de tuin een rustige en ontspannende sfeer. Dit zorgt voor een meer organische uitstraling van de tuin. Het idee achter deze trend is om de tuin een oase van rust te laten zijn, waar men kan genieten van de schoonheid van de natuur en even kan ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. 

 

Tip: Het boek De groene tuin

Met het boek De groene tuin van Floor Korte transformeer je stap voor stap je tuin of balkon tot een diervriendelijk plantenparadijs. Op basis van Floor haar ervaring, neemt ze je stapsgewijs mee bij het aanleggen van een tuin waar mens én dier gelukkig van worden. Ze verteld hoe je een schuurtje kan bouwen of een insectenhotel. En welke planten het goed doen op welke plek en het belang van insecten. Wat zijn de mooiste bloeiers? Hoe kweek je groenten en fruit in eigen tuin? Volledig geïllustreerd met foto's en illustraties is dit een prachtig en inspirerend boek om mee aan de slag te gaan. 

 

Tuintrend 2: Kleurrijke planten en bloemen

Kleurrijke beplanting is in 2023 helemaal hip. Denk hierbij aan bloemen in felle kleuren, zoals rood, geel en paars. Ook worden er steeds meer planten gebruikt die verschillende kleuren hebben, zoals een gele bloem met een rood hart. Door het gebruik van kleurrijke beplanting krijgt de tuin een vrolijke uitstraling.

 

Tuintrend 3: Duurzaamheid

Duurzaamheid is al een aantal jaren een belangrijk thema in de tuinwereld en dit zal in 2023 niet anders zijn. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid en willen hun steentje bijdragen aan een betere wereld. In de tuin kun je op verschillende manieren duurzaam bezig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame materialen, zoals gerecyclede tegels of hout met een FSC-keurmerk. Ook kun je ervoor kiezen om zelf groente en fruit te verbouwen in een moestuin of om een regenton te plaatsen voor het opvangen van regenwater.

 

Merken als Fatboy en Houe maken gebruik van duurzame materialen. De FALK, NAMI en ReCLIPS collectie van Houe zijn namelijk gemaakt van gerecycled dagelijks huishoudelijk plasticafval. Houe ziet plastic niet als een probleem maar ziet het als een hulpbron. Fatboy streeft naar een circulaire economie door te zorgen dat alle producten en materialen die gebruikt worden, kunnen worden gereduceerd, gerepareerd of gerecycled. Dit doen ze door producten te maken die gemakkelijk te onderhouden en repareren zijn. De producten van Fatboy zijn gemaakt van modulaire componenten die gemakkelijk kunnen worden vervangen of met je mee kunnen groeien. Zodat je je meubelen kunt aanpassen aan jouw wensen. Daarnaast zijn alle producten ook nog eens makkelijk te recyclen en te scheiden, doordat de producten zo gemaakt zijn dat ze makkelijk uit elkaar te halen zijn. 

 

Tuintrend 4: Technologie in de tuin

Technologie wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven en ook in de tuin zal dit in 2023 terugkomen. Denk hierbij aan slimme verlichting, een geautomatiseerd irrigatiesysteem of een slimme robotmaaier. Hiermee kun je de tuin efficiënter en makkelijker onderhouden.

 

Tuintrend 5: Ronde en organische vormen

Het gebruik van ronde vormen in de tuinontwerp is momenteel ook een trend. Ronde vormen creëren een zachte, organische uitstraling die rustgevend is voor het oog en helpen de tuin eruit te laten zien als een natuurlijk ecosysteem. Het toevoegen van ronde tuinstoelen of bijzettafels is een gemakkelijke manier om deze trend toe te passen in je eigen tuin. 

 

Tuintrend 6: Oosters/warme tinten

Een mediterrane tuin is geïnspireerd op de tuinen van Zuid-Europa en Noord-Afrika. Deze tuinen zijn meestal gevuld met groenblijvende struiken en bloemen, veelal in wit, geel en blauw. Om deze trend te volgen, kun je denken aan planten zoals olijfbomen, lavendel en rozemarijn. Om het mediterrane gevoel te versterken, kun je gebruik maken van stenen of tegels met een warme, aardse kleur.

 

Tuintrend 7: Buiten leven

Door de coronacrisis is het belang van buitenleven nog eens extra benadrukt. Ook in 2023 zal buitenleven een belangrijke trend zijn. Met de opkomst van de trend van buiten leven, is de tuin meer dan alleen een plaats voor planten geworden, maar ook een plek om te ontspannen en te vermaken. Hierbij kun je denken aan het creëren van een buitenkeuken, een loungehoek of een overdekt terras. Zo kun je optimaal genieten van het buitenleven, ook als het weer wat minder mooi is. Met de prachtige Jan de Boer tuinhuizen kan je deze trend toepassen in je eigen tuin. Daar vind je de mooiste tuinhuisjes, buitenkamers en veranda's. 

 

Tuintrend 8: Moestuin

Er is niets lekkerder dan eten uit eigen tuin. Het kweken van groenten en fruit in je eigen achtertuin is niet alleen een gezonde bezigheid, maar ook een geweldige manier om geld te besparen en je ecologische voetafdruk te verminderen. Het toevoegen van een moestuin of fruitbomen is een geweldige manier om deze trend toe te passen op je tuin!

 

Boekentip: De moestuin van Floor Korte

In "De Moestuin", laat Floor Korte zien hoe het kweken van je eigen groenten kan leiden tot minder stress en een gezondere eetlust. Door bezig te zijn in je eigen tuintje, kom je tot rust. Het verbouwen van je eigen groente is milieu- en diervriendelijk en het kan gewoon in je eigen achtertuin of op je balkon. Dit boek biedt veel handige tips, weetjes, aanbevelingen, en verrassende recepten, en is voorzien van prachtige illustraties die door Floor Korte zelf zijn gemaakt. Floor Korte heeft meegewerkt aan het tv-programma "Eigen Huis en Tuin" en had een column in VT Wonen. Op haar blog, floorsmoestuin.nl, probeert ze zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun eigen moestuin te beginnen.

 

Nu je op de hoogte bent van de tuintrends van 2023, is het tijd om deze trends te integreren. Mensen zien hun tuin steeds meer als verlengstuk van hun huis en het belang van een mooie en functionele tuin is alleen maar toegenomen. De belangrijkste tuintrends zijn gericht op het creëren van een groenere, organische buitenruimte met natuurlijke materialen en duurzame oplossingen. Kleurrijke beplanting en ronde vormen zijn in opkomst en technologie wordt steeds belangrijker om de tuin efficiënter te onderhouden. Kortom, de tuintrends van 2023 zijn gericht op het creëren van een rustgevende en duurzame buitenruimte waarin mensen kunnen genieten van de schoonheid van de natuur.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »