Sluiten
Zoeken
Geen producten gevonden...
Trend: het blokpatroon Ja! We zien het opeens overal: het blokpatroon in ons interieur. Wij nemen je mee in deze trend én laten je een aantal van onze favoriete geruite interieuritems zien.

Het checked pattern oftewel het geruite / blokpatroon is terug van weggeweest in het interieur van nu! Deze klassieke print is weer helemaal hip en wordt op verschillende manieren toegepast in moderne interieurs. Van ruitjesbehang tot ruitjeskussens en van geruite vloerkleden tot ruitjesgordijnen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij nemen je mee in deze trend én laten je een aantal van onze favoriete geruite interieuritems zien.

Maar eerst: waar komt de geruite woontrend vandaan?

Eén blik op je Instagram- en Pinterest-feed is genoeg om te zeggen: ruitjespatronen zijn op dit moment hot en happening. Het eenvoudige, iconische ontwerp van individuele vierkanten is te zien in de mode op jassen, broeken en zelfs tassen. Maar ook in de interieurs zien we het patroon terug op kussens en vloerkleden. Het is duidelijk dat de geblokte trend momenteel alle trendranglijsten domineert. Waar komt de hype rond het geometrische patroon vandaan? Het is vaak moeilijk om de oorsprong van trends te achterhalen - het onverwachte is ook wat ze zo aantrekkelijk maakt. Volgens de trendwatchers ligt één trigger voor de hand: de Netflix-serie 'The Queen's Gambit'. Dit effect is geen uitzondering, aangezien steeds meer trends in interieurdesign worden beïnvloed of zelfs getriggerd door tv-series. Denk aan Emily in Paris bijvoorbeeld waar we de Big Fellow tafellamp van House Doctor is gespot ;).

Het eenvoudige, tweekleurige dambordpatroon wordt al eeuwenlang gebruikt in interieurdesign over de hele wereld. Dambordvloeren waren vooral populair tijdens de Renaissance in Europa. Een paar eeuwen later, in de jaren 1920, werden zwart-wit linoleum of keramische tegels met een geblokte look populaire vloeren in veel keukens en badkamers. Tegenwoordig is het contrasterende patroon terug te vinden in een verscheidenheid aan ontwerpelementen, waardoor het een look krijgt die zowel retro als traditioneel is.

Wat maakt dit patroon nu zo populair?

De populariteit van het ruitjespatroon heeft verschillende redenen. Ten eerste heeft het een tijdloze uitstraling die nooit uit de mode raakt. Het is ook een veelzijdig patroon dat gemakkelijk kan worden toegepast in verschillende interieurstijlen, van klassiek tot modern en alles daartussenin. Daarnaast voegt het ruitjespatroon structuur én textuur toe aan een ruimte, waardoor de ruimte een interessanter en dynamischer uiterlijk krijgt.

Hoe pas je deze trend toe in je interieur?

Een van de meest populaire manieren om ruitjespatronen in het interieur van nu te gebruiken, is door middel van behang. Geruit behang kan een kamer meteen een stijlvolle en chique uitstraling geven. Vooral als je het combineert met moderne meubels en accessoires. Een andere populaire toepassing van het ruitjespatroon is door middel van textiel. Denk aan geruite kussens, dekens, gordijnen en vloerkleden. Hierbij kun je spelen met kleuren en patronen, en je kunt verschillende soorten ruitjes met elkaar combineren. Een subtiele ruit in combinatie met een grote ruit kan een interessant effect geven zoals ook gedaan is in de vloerkleden van Nederlands designmerk HAY. Ook kun je een geruite bank of fauteuil toevoegen aan je interieur voor een statement stuk dat echt opvalt in de ruimte. Als je het ruitjespatroon wil gebruiken in je interieur, is het belangrijk om het niet te overdrijven. Kies een paar opvallende stukken uit en combineer deze met meer neutrale elementen om een gebalanceerde en rustige uitstraling te behouden. Speel met verschillende kleuren en patronen om je eigen unieke stijl te creëren!

Leuk weetje:

Op Pinterest nam het aantal zoekopdrachten rond het geruite patroon enorm toe. Zoektermen als "dambordtapijt" en "dambordtegelvloeren" zijn meer dan verviervoudigd, wat aangeeft dat de toekomst van ons interieur heel goed kan worden gekenmerkt door afwisselende vierkanten in verschillende kleuren.

Onze trend-favorieten:

0 reacties
Reactie plaatsen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »